Вечни замърсители на питейната вода

PFAS (Perfluoroalkyl и Polyfluoroalkyl Substance) са стабилни химични съединения, които улесняват живота ни: те „участват“ в производството на незалепващите съдове за готвене, водоотблъскващите дъждобрани, опаковъчни и амбалажни материали, почистващи продукти и дори зъбни конци.

Те са устойчиви на топлина и практически не се разлагат в околната среда – такива свойства са полезни в ежедневието, но в същото време представляват заплаха. Вредното им въздействие върху хората и околната среда, съчетано с колосално дълъг период на гниене (стотици и хиляди години), доведе до появата на прякора „вечни замърсители“.

PFAS навлизат във водата по различни начини: промишлени емисии във вода и атмосфера, течове от местата за депониране на отпадъци или от пожарогасителните системи на летищата и военните бази. Така че в крайна сметка, за да не попаднат те в чашата ви, трябва да вземете мерки, а висококачествените системи за абсорбция и обратна осмоза могат да помогнат в това.

Една от най-строгите сертифициращи организации, в САЩ, NSF , провежда симулационни тестове: специалистите анализират свойствата на различни замърсители, разделят ги на групи и избират модел вещество, което след това се тества за пречистване. Тоест, ако устройството ефективно премахва контролния примес, то изчиства целия списък на своите „роднини“ и всички потребители могат да разчитат на чиста вода.

Същият принцип се използва в моделния тест на филтри, използващи метиленово синьо , чиито молекули са подобни на тези на някои пестициди.

Страшно е да превърнете тялото си в склад на всякакви замърсители. Водата е универсален „носител“ на органични и неорганични примеси. Не всички от тях са вредни за здравето, но е необмислено да очаквате, че чашата ви няма да съдържа никакво химично вещество от категорията „вечни замърсители“, с което не се занимава водоснабдителната компания, защото не е достатъчно проучен, за да потвърди официално свързаните с него рискове. Погрижете се за себе си и близките си, изберете чиста вода – нека се направи всичко възможно за поддържане на здравето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *