Укулеле за начинаещи и за професионалисти

Може би не сте запознати, но укулелето е един от най-продаваните музикални инструменти в световен мащаб в последните години. Този феномен предизвиква различни дискусии сред музикантите. Някои се изказват положително за укулелето, други (особено китаристите) имат негативно отношение. Нека да разгледаме защо се получават тези дискусии.

Що се отнася до негативните мнения, много опитни китаристи, след като достатъчно дълго време са свирили на някакъв вид китара, когато хванат укулелето изпитват сериозни трудности. Това се дължи на малкия размер на укулелето.

Китаристите са свикнали да правят какви ли не виртуозни изпълнения на по-голям гриф, когато обаче хванат укулеле, трябва да сменят цялата си постановка и да се съобразят с физиката на укулелето. Това често поражда смут, а оттам и негативно мнение. По-устойчивите се захващат с укулелето и съвсем скоро овладяват всички тънкости на инструмента.

Положителните отзиви за укулелето идват много често от начинаещи, които никога през живота си не са свирили на музикални инструменти. Когато обаче хванат укулелето, дори на по-зряла възраст, те бързо усвояват първоначалния материал. Това води до удоволстие и приятни часове на свирене. Укулелето предлага на начинаещите възможност бързо да научат известни мелодии, да се научат да свирят акорди, а оттам и известни песни. При това на много по-ниска цена от китарите.

Всъщност много терапевти по света препоръчват на своите пациенти ( поради различни болестни състояния) да започнат да свирят на укулеле. Това също допринася за известността на укулелето.

Когато обаче темата е професионалисти музиканти свирещи на укулеле, тогава нещата стоят по-различен начин. Да, укулелето предлага възможност да се развие известна виртуозност, но ограничението  в тоновете все пак лишава от пълнотата на музикалното изживяване. В този смисъл за професионалист може да се смята, музикант, който свири на укулеле и е способен да записва в студио, когато има нужда от вкарването на такъв вид звук в дадена музикална композиция. Изпълненията на живо като акомпанимент на песни, също може да се смятат за възможност за развитие на професионална кариера.

Източник: https://music-store.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *