Различното предназначение на пробиотиците

Добрият имунитет осигурява здравето – най-голямото богатство. За съжаление има простудни заболявания, разни инфекции, които нарушават нормалната микрофлора на стомашно-чревния тракт. Влошената работа на стомашно-чревния тракт се отразява зле на здравето. За да се нормализира дейността на червата се налага употреба на пробиотици.

Това са хранителни добавки, които съдържат живи бактерии. При навлизане на био препарата в червата се потиска развитието на патогенните бактерии, а полезната микрофлора се активира. За да се развиват нормално и размножават полезните микроорганизми е необходима подходяща среда, която в резултат на заболяването е нарушена. Това се постига като се добави пребиотик към пробиотика. Тази комбинация е наречена синбиотик.

При различни заболявания се налага прием на антибиотици, което нарушава микрофлората на червата. Ето защо при прием на антибиотици и други медикаменти в по-голямо количество се налага задължително да се приемат пробиотици. Тези био препарати имат различно предназначение – при простудни заболявания, различни инфекции, при употреба на антибиотици, при алергични реакции. Поради това всеки препарат има точно определен състав – определена комбинация от щамове. Съставът трябва да е записан на опаковката, както и в информационния лист към него. Много е важно да се определи точно от каква комбинация на щамовете се нуждае пациента, за да бъде успешно лечението.

Пробиотиците са предназначени както за възрастни, така и за деца, което ги прави верен приятел на здравето. С тях се поддържа нормален био баланс, което е гаранция за силен имунитет и добро здраве. Био препаратите не са лекарства и не могат да се ползват за лечение. Тяхната роля е да подпомагат лечението за бързо оздравяване. При правилно определен вид за ползване е възможно да се лекува сенната хрема. Това е много добре за пациентите, защото стандартните противоалергични лекарства имат странични влияния.

От особено значение за пробиотиците е тяхното съхраняване. За всички изисквания има написано в листовката към препарата. По принцип не е необходимо за да се съхраняват в хладилник, а на проветриво място с нормална влажност. Някои видове за деца изискват съхраняване в хладилник, за да се запазят качествата им. Възможно е при влага да се активират бактериите и пробиотикът става негоден за употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *