Предимства и недостатъци на мастиленоструйните принтери

Мастиленоструйният принтер пресъздава цифрови изображения чрез точно натискане или нанасяне на капчици мастило върху хартия или субстрати и други повърхности за печат. Като един от най-често срещаните видове принтери на пазара, неговата наличност варира от евтини потребителски единици до по-скъпи търговски модели. Четири големи компании произвеждат и предлагат на пазара мастиленоструйни принтери за масово и търговско потребление. Това са Epson, Hewlett-Packard, Canon и Brother.

Предимства и ползи на мастиленоструен принтер

Едно от предимствата на мастиленоструйния принтер е достъпната цена. В сравнение с други видове принтери като лазерните, той се предлага в по-малки и евтини модели, насочени към индивидуалния и домашния пазар.

Стандартните мастиленоструйни принтери, които могат да печатат в цвят и монохром, се предлагат на много достъпна цена.

Достъпността на мастиленоструйните принтери се изразява в по-ниските разходи на страница в сравнение с лазерните принтери. Важно е също така да се отбележи, че лазерните принтери на ниски цени също могат да имат по-ниски разходи на страница. Разликата в цената може да бъде уредена допълнително чрез разликата в цената между касетите с мастило и тонерите.

Някои търговски и промишлени модели на мастиленоструйни принтери също могат да печатат със скорост, сравнима с лазерните принтери. Освен това, тези модели се използват в различни приложения, за да включват печат на текстове и текстил, както и триизмерен печат.

Друго предимство на мастиленоструйните принтери се фокусира върху вариантите по размер и производителност. Моделите, насочени към домашните потребители, обикновено са по-компактни и леки от техните колеги за лазерни принтери. Разбира се, търговските и промишлени модели са сравнително по-обемни.

Тези принтери също са без риск за здравето и безопасността.

Недостатъци и ограничения на мастиленоструен принтер

Общите разходи за печат могат да бъдат недостатък. Те може да са на достъпна цена, но постоянното купуване и подмяна на касети с мастило може значително да увеличи разходите за печат за определен период. Обърнете внимание, че производителите получават по-голямата част от приходите си от продажбата на касети.

Не забравяйте, че мастиленоструйните принтери използват мастило на течна основа, поставено в касети, докато лазерните принтери използват прахово мастило или тонер. Между тези два механизма за печат тонерите се отпечатват по-бързо и имат по-добро и по-фино възпроизвеждане на цветове и изображения.

Продължителността на живота е друг проблем на мастиленоструен принтер. Накрайникът му лесно се запушва. Мастилата имат кратък живот. Непрактично е да се запасявате с касети с мастило. Освен това повечето мастила са водоразтворими, като по този начин правят отпечатъците нетрайни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *