Пица или бургер – кое е по-здравословно?

Когато става въпрос за избор на храна за бързо хранене, пиците и бургерите оглавяват списъка. Те са най-често срещаните и едни от най-любимите по целия свят. Предлагат се в различни видове и размери, за да са подходящи за всякакви вкусови рецептори и апетит. Хората често заместват основните си ястия с пици или бургери. В един свят с нарастващо съзнание за здравето ние винаги търсим по-здравословен избор. Така че нека сравним хранителните факти, свързани с пицата и бургерите и да разберем коя храна е по-здравословна.

Калории

2 парчета обикновена пица със сирене с коричка имат около 480 калории, докато обикновеният бургер със сирене съдържа около 350 калории. Очевидно и двете са висококалорични храни, но пицата е малко по-калорична от обикновения бургер. Затова и мнозина предпочитат да си вземат от вкусните бургери Варна.

Въглехидрати

2 парчета пица съдържат 61 грама въглехидрати, докато бургерът съдържа 28 грама въглехидрати. Въглехидратите, присъстващи в пици и бургери, са рафинирани захари. Тъй като на рафинираните захари липсват фибри, те не поддържат ситост, което води до ненавременна жажда, чувство на умора и загуба на енергия.

Мазнини

2 парчета пица съдържат 18 грама обща мазнина, от които 8 грама са вредните наситени мазнини. От друга страна, бургерът съдържа 19,8 грама обща мазнина, от които 9,2 идва от наситени мазнини. Макар и с ниско съдържание на калории, бургерът е с по-високо съдържание на мазнини, отколкото парчетата пица.

Холестерол

2 парчета пица съдържат 42 mg холестерол, докато бургерът съдържа 52 mg холестерол.

Натрий

2 парчета пица съдържат 924 mg натрий, докато бургерът съдържа 976 mg натрий. Препоръчителното съдържание на натрий в хранителен продукт, за да бъде здравословен избор, е около 140 mg или по-малко. Очевидно както пицата, така и бургерът са твърде вредни по отношение на съдържанието на натрий.

Оказва се, както пицата, така и бургерът не могат да предложат много по отношение здравето на тялото. И двете са с високо съдържание на мазнини и натрий. Те са вредни за сърцето и добавят сантиметри към талията. Сравнявайки двете, можем да кажем, че бургерът е богат на мазнини, холестерол и натрий, докато порцията пица е богата на калории и на въглехидрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *