Споделен опит за избор на домоуправител

За нормални условия на съжителство в общите жилищни сгради е от значение домоуправителя. Някога беше лесно, защото пенсионерите бяха на възраст, на която сега трябва да работим най-малко още десет години. Така избрания управител за входа с желание се справяше с поставените и неотложни задачи. Сега е друга ситуацията – забързан ритъм на живот, много задължения и няма желаещи да отделят от времето си за общата собственост.

Задачите за решаване в кооперацията или входа са много. Като се започне от поддържане на хигиената в общите части и се стигне до многото предстоящи ремонти. Изборът на подходящ домоуправител е трудно и трябва да се направи на общо събрание на съсобствениците. Понякога дори няма кандидати, а ние говорим за избор – ето, това е реалността. Всички тези проблеми намериха решение в предлаганото професионално управление на входа. Това е възможност да се решат всички проблеми в кооперацията само с един договор с фирма, предлагаща услугата.

Разбира се, за да се стигне до договора е необходимо решение от общото събрание на собствениците. След решението за ползване на услугата е добре да се разгледат различните предложения, да се сравнят цените и пакета услуги за тях и тогава да се подпише договора за съвместна работа. Всеки собственик съвсем отговорно трябва да внася ежемесечната такса, за да поучавате нужните услуги, които сами сте избрали.

Всички задачи на домоуправителя се поемат от платения такъв и се изпълняват срочно и качествено, защото на него това му е работата. Работата е много – водене на домовата книга, отчитане на приходи и разходи, плащане на всички общи сметки за ток, вода, асансьор. Много добре трябва да се познава и прилага закона за етажната собственост. Всички междусъседски разправии да се решават съгласно закона и да се следи спазването на вътрешния ред на кооперацията – особено часовете за почивка.

По принцип никой от съкооператорите няма желание да се занимава със закона за етажната собственост и още повече с неговото прилагане. Често и избрания домоуправител остава съседите сами да се разберат, независимо на каква цена. Когато ползвате професионален домоуправител всички въпроси се решават съгласно закона за етажната собственост и не се правят компромиси, защото той е външен човек и е обективен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *