Защо се предпочита оперативен лизинг на автомобили

Предложенията за оперативен лизинг на автомобили много често са ориентирани към фирмите, които желаят за кратко време да решат проблемите си със служебните леки автомобили без големи инвестиции за оформяне на собствен автопарк и обслужващи го подразделения.

Собственикът на бизнеса може да съсредоточи средствата си в разширяване на професионалните си направления докато лизинговата компания се грижи за предоставените автомобили. Същевременно не се губи време за уреждане на наемането, защото фирмата, предлагаща услугата, подготвя всичко необходимо за приключване на сделката до предаване на автомобилите. Оперативен лизинг на автомобили е много изгоден за осигуряване на представителни леки автомобили от висока класа. В тези случаи дори лизинговата компания предоставя автомобилите с водачи и отговаря напълно за сервизното поддържане и обслужване, а за клиента остава единственото задължение да си плаща ежемесечните вноски.

Освен автомобили се предлага и специализирана техника – изгоден и удобен вариант за фирми, които се занимават с жилищно и пътно строителство. В този случай с оперативен лизинг се решава въпроса със специалната техника в период на тежко натоварване и не се подлагат на риск оборотните средства на фирмата. Ако фирмата прогнозира, че на определен етап от строителството няма да стигне техниката, правилното решение в този момент е оперативен лизинг.

Лизинговите програми са разчетени не само за дълъг период. Те могат да се използват като инструмент за разширяване или обновяване на парка на техниката в течение на срока, договорен между страните.
Решението за това до колко е целесъобразно да се ползва оперативен лизинг на автомобили се взима в зависимост възможностите и финансовите показатели на компанията. Договорът се сключва за период по-малък отколкото амортизационния срок на автомобила. Като правило техническото обслужване, ремонт, застраховки и другите задължения в този случай се поемат от лизинговата фирма.

Оперативен лизинг на автомобили се ползва и от физически лица. Това е една възможност да се снабди човек с желания лек автомобил. Трудно е да се купи автомобил лукс категория, но този, който иска да кара такъв марков автомобил, може да си разреши определени месечни вноски. Изисква се да се спазват условията на сключения договор, да се плащат ежемесечните вноски и автомобила е на разположение на временния собственик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *