За предимствата на инвестиционните монети

В последно време хората предпочитат да вложат свободните си средства в благородни метали, и преди всичко в инвестиционни монети. Основното тяхно предимство пред кюлчетата е липсата на допълнителни разходи за съхраняване. Следва да се прави разлика между инвестиционни монети и колекционерските. Има различия при технологията на сечене, както и тиража на издаване.

Възпоменателните монети са свързани с някое събитие или определена тематика и имат художествена стойност. Стойността на монетите за инвестиция зависи от стойността на благородния метал, от който са направени и печалбата от тази инвестиция зависи от ръста на цената на метала.

Банки, дилъри, онлайн магазини при продажба на инвестиционни монети определят свой курс на покупка и продажба като добавят своя процент печалба. Разликата между покупката и продажба зависи от:
благородния метал, от който са направени; размера на тиража на дадената монета – при по-голям тираж, разликата по-малка.

Разликата между покупка и продажба може да достигне от 15 до 90 %,за това се препоръча да се инвестират средства за дълъг период от време, защото само така може да се осигури желаната печалба.
Колекционерските монети имат много дълъг срок на инвестиция, тяхната колекционерска ценност се увеличава с годините.

Трябва да се отбележи, че в последно време във връзка с повишения интерес към инвестиционните монети възниква недостиг на пазара, защото количеството им е ограничено. Освен това бижутерите купуват за своята работа монети, а не кюлчета, защото те са им по-изгодни. Факторът дефицит несъмнено оказва влияние на крайната цена.

Закупуване на монети може да направите както от банките, така и чрез интернет от онлайн магазините. Като правило монетите се продават в специална опаковка. Ако купувате монетите с цел инвестиция е нежелателно да отваряте опаковката. Това е препоръчително, защото при продажба на монетата голямо значение има нейното състояние. От това също зависи цената на нейната реализация.

Ако все пак решите да я извадите от опаковката трябва да го направите много внимателно с памучни ръкавици за да не оставите отпечатъци върху нея и леки драскотини, което значително ще намали цената. При покупка на инвестиционни монети трябва задължително да пазите документите, защото ще ви бъдат нужни при реализацията им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *