Моторни масла за дизелов и бензинов двигател

Моторното масло гарантира отличната работа на автомобилния двигател.  То трябва да е качествено и да се сменя в определения от производителя, за да осигурява дълготрайност на частите в двигателя.

Моторните масла съдействат за намаляване триенето основно между буталата и цилиндрите, намалява разхода на гориво и съпротивлението. Моторните масла са основна причина да се намали шума на двигателя при работа, горивните камери се охлаждат, отмиват се замърсяванията, които по-късно остават в масления филтър.

За да изпълнява всички тези функции, моторното масло трябва да бъде избрано правилно.

Много внимателно трябва да се избират моторни масла за дизелов и бензинов двигател.

За бензинов двигател на повече от десет години се препоръчва да се използва полусинтетично масло. По-новите, модерни двигатели, изискват използването на качествени синтетични масла. Синтетичните масла се характеризират с устойчивост на високи температури и бързо се разнасят след като се запали двигателя.

Ако сте си купили кола на старо и двигателя й е по-стар от 10 години, купете си полусинтетично масло.

Съвременните моторни масла в по-голямата си част могат да се използват от бензинови и дизелови двигатели, но по-стари.

За по-новите дизелови двигатели, особено турбодизел, се изисква използването на синтетични масла с високо качество.

Изборът на моторно масло често зависи от това колко е сложна системата, която пречиства изгорелите газове на автомобила.

Колите, които имат силно износен двигател и много изминати километри се нуждаят от масла с по-голям вискозитет. Така ще се намали разходът на масло и шума  при работа на двигателя.

Когато колата е купена втора ръка и не се знае какво трябва да е моторното масло, препоръчително е да направите справка  в интернет. Така ще получите ценна информация за вида на маслото, количеството, което трябва да се налее, както и производителя, който да предпочетете.

Спокойно можете да се доверите и на мнението на други шофьори, които вече са сменяли маслото на своя двигател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *