Сполучливият метод за отопление – пелети

Много години са свързани с недоволството от методите за отопление, които се наложи да сменя – газова печка, парно, климатик, конвекторни радиатори, камина. Те от една страна, не правят желаната за мен топлина, а от друга страна, излизат особено скъпо за поддръжка, тъй като сметките ми с тях винаги са били проблем за къщата, която обитавам, тоест изключително високи.

За щастие открих едно ново за мен средство за отопление, което ме удовлетворява напълно, както като топлина, така и като средства. Напоследък все по-често се използва технологията за отопление на жилища и къщи с пелети. Особено при нас в България това се наблюдава през последното десетилетие, и заради ефективността му, от една страна, и заради цената на суровината, от друга страна.

Единствено по-скъпо е първоначалното закупуване и монтиране на котлето, което работи с въпросните пелети, а по-евтино сравнително излизат специални за това печки или камини, и даже камери за вграждане, всичките с лесна поддръжка и експлоатация. За тях е характерно, освен че имат изискана външна визия, че с едно зареждане с пелети биха могли да горят до 120 часа, тоест много икономично работят. Те могат да бъдат с водна риза или с въздуховоди. И както при климатиците, ако се програмират да работят непрекъснато, имат по-голяма икономия.

Интересното е, че запалването и гасенето на тези пелети става с програмиране, но най-практичното, струва ми се, е че разполагат със специални системи за самопочистване и отвеждане на пепелта на специално място. Гранулите са екологично средство за отопление във вид на малки цилиндърчета. Направени са от дървесина и по-точно от отпадъчен материал при обработката на дърво. Характеризират се с пълно изгаряне и ниско отделяне на въглероден диоксид, пушек и дим, както и на сажди.

По принцип пелети могат да бъдат закупени в удобни опаковки, което позволява да бъдат складирани лесно в помещенията, тъй като не заемат голямо пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *