Видове материали за звукоизолация на стена

За да се изберат правилно звукоизолиращите материали, трябва точно да се знае за какви цели ще се ползват. Разбира се, нужно е да се знае и вида на преобладаващите шумове – въздушни или структурни. Първите се разпространяват по въздуха и към тях може да се отнесе говора на хората, звука от работещия телевизор или радио, звуци на животни. Структурните звуци се разпространяват по конструкцията на сградата или съоръжението. Това може да бъде шум от разместване на мебели, падащи предмети, тропот на бягащи деца.

Звукоизолационните материали се разделят на няколко вида. Материали, с помощта на които трябва да се създадат нужните акустични характеристики на дадено помещение. Те основно се използват в театри, кина, звукозаписни студия и т. н.

Друга част от материалите са предназначени да предотвратят въздушния шум. С помощта на други материали може да се намали проникването на структурен шум. Последните два вида материали се използват за звукоизолация в жилището. Трябва да се обърне внимание, че има още едно разделяне на материалите – звукопоглъщащи и звукоотразяващи.

За да се защитите от шума на музиката в другите стаи, може да използвате звукопоглъщащи материали за звукоизолация на стена. Звукоотразяващите материали ще ви помогнат да се защитите от външния шум. Идеалният вариант за звукоизолация на стена е да се ползват двата вида материали . Това обаче е свързано с много разходи и намаляване на полезното пространство в стаята. За това трябва да решите от какъв вид шум искате да се предпазите.

Сега на пазара могат да се открият комбинирани звукоизолационни материали, които отлично се справят с всеки вид шум. За това е добре да ползвате за звукоизолация на стена такива материали. Най- разпространеният материал е минералната вата. Специалистите твърдят, че този материал задържа до 99 % от всички шумове. Това особено се отнася за ударните шумове. С този материал могат да се изолират всякакви повърхности – стени, тавани и подове. Единствено условие това е рамката, между елементите на която се разполага ватата.

Минералната вата има малко тегло, евтина е и лесно се поставя, за това често се използва за звукоизолация на стена. Единственият недостатък е, че при съприкосновение с влага губи качествата си. За това не се препоръча да се ползва за звукоизолация на стена в помещения с повишена влажност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *