Колко е красиво с килими

Всеизвестен е фактът, че поставянето на килими в даден апартамент внася повече уют и топлина в него, а същевременно и красота, като паралелно с това предпазва и пода (паркета или ламината) от нараняване.

В наши дни обаче, се наблюдава, че все повече млади семейства не желаят да ги слагат в домовете си, главо поради факта, че те се замърсяват лесно и съответно изискват по-стриктно и по-често почистване. Естествено, не трябва да забравяме забързаното ежедневие и малкото свободно време на всяка съвременна работеща жена. Не са много и тези, които биха могли да си позволят някого, който да им чисти редовно в дома, а още по-малко са тези, които имат близки роднини, желаещи да вършат тази дейност за разтоварване.

Поради тези причини в днешно време младите хора се отказват от закупуването на килими. Но не на последно място стои и фактът, че хубавите килими изобщо не са евтини, а именно такива заслужава да притежава човек, тъй като издържат с много десетилетия, а персийските ръчно тъкани, даже и със столетия. Затова не случайно персийските килими се считат за най-добрите в света – те се характеризират със специална украса с различни мотиви от персийската култура – дърво, ваза с цвете, риба, но и геометрични фигури.

На пазара се продават най-различни видове килими – ръчно или машинно тъкани, релефни, рошави, мокетни, гладко тъкани, с къси нишки, с дълги нишки. Следователно изборът е голям, а освен материите, така и формите, които се предлагат изобилстват – те са кръгли, правоъгълни, в голям и в малък размер, в различни цветове – едноцветни, пъстри, на шарки, на цветя, както и сезонни, летно-пролетни и есенно-зимни.

По предназначение тези изделия пък се делят на такива за входна врата, за кухня, за коридор, за поставяне пред камина (обикновено са вълнени и в натурални цветове), детски (с анимационни герои, с животни, със звездички, с точки), за хол и такива за спалня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *