Калъф или кейс за китара

За хората, които не се занимават с китари, това заглавие звучи странно, но в съвременния свят все повече китаристи изпитват трудност какво да изберат за своя китарен сет.

Понеже има различни китаристи, с различни насочености и музикални занимания, не може да се отговори еднозначно. По-скоро трябва да се следват предимствата и недостатъците на този вид китарни аксесоари, за да може да се направи правилният избор.

Например твърдите китарни кейсове са отлична защита за китарата, когато на китариста му се налага да пътува често и китара трябва да е статично поставена в багажник или някакво отделение. Когато обаче пристигнете в даден град и трябва да се разходите с китарата до уреченото място, кейсът ще ви се види като доста неприятна компания. От друга страна кейсовете на колела, са много удобни за летища, големи салони и чакални.

Калъфите за китара също имат своите предимства. Те са отлични за ходене в градска среда, особено ако имат колан за окачване на рамото. Така спокойно можете да вървите през града, без китарата да тежи на ръката ви. За китаристи свирещи в градска среда, калъфът с презрамка е удобен, защото в ръката си китаристът може да държи комбото си.

Преценете вие какъв вид китарист се и от какво се нуждаете за защита на вашата китара. Трябва да знаете, че най-евтините калъфи ще предпазят китарата ви само от прах и рискът за нея е по-голям. Затова когато се спрете на калъф за китара изберете такъв с много добра подплата, непромокаем, с отделения за повече неща, които да носите със себе си. Това е начин да сте спокойни, че китарата ви ще е по-защитена.

Кейсът ще изберете когато имате много скъпа китарата и ви се налага да пътувате с нея. Защото за разлика от калъфа, кейсът за китара може да я предпази при падане, при удар с твърд предмет, при настъпване или друго грубо посегателство върху инструмента. Така че първо преценете, след това изберете.   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *