Как да комбинираме цветовете в банята

Способността да се комбинират контрастни цветове в интериора е истински талант. Но все пак дизайнерите предлагат няколко съвета, с които да ви улеснят. Да разгледаме различните опции за цветови схеми, подходящи за декорация на баня.

За визуално разширяване на пространството може да използвате тъмни цветове за пода или долната част на стените, а за останалата част от помещението да изберете светли тонове.

Контрастните оптични илюзии, например, преходът от големи детайли към малки, също вършат отлична работа. Те създават впечатлението, че човек може да „проникне“ зад стената и по този начин правят банята да изглежда по-голяма, отколкото е всъщност.

Подът, облицован с големи гранитогресни плочки, изглежда добре в комбинация с обикновени леки тонове като избор за стените и тавана.

Ако си падате по класиката и искате да измислите оригинално решение в този стил, може да използвате като цвят за стените два близки тона, които да съчетаете по различен начин, в зависимост от предпочитанията си – хоризонтално или вертикално разделение, фигури, цветни петна и така нататък. Мекият контраст на топлите тонове ще създаде усещане за комфорт и спокойствие, което е от съществено значение за това помещение.

Вашата баня може да изглежда богата и дори луксозна, ако в декора има тъмнокафяви и златисти тонове. Тъмното бордо също е подходящо и успешно може да замести кафявите нюанси. Ако искате да засилите ефекта, помислете за облицовки от дърво, камък, мрамор или някои техни  сполучливи имитации.

Тъмнозелените тонове се съчетават добре със светло бежова палитра.

Може да използвате редуването на вертикални  тъмни и светли широки ивици, ако искате да зонирате пространството. Само внимавайте с количеството тъмни нюанси, то трябва да е по-малко от това, на светлите.

Цитрусовите цветове пък ще изглеждат невероятно, ако ги комбинирате с яркосини, яркозелени и бели акценти. Това ще придаде усещане за свежест, ще напомни за лятото и тропиците, ще добави нотка екзотика в декора на вашата баня.

Контрастните мотиви също са чудесни, особено, ако трите стени са решени в светли цветове, а ярките мотиви са запазени за четвъртата. Може да използвате и фототапет, например с изображения на море, водопад, аквариум, горска поляна, която е обляна от слънчеви лъчи и други подобни релаксиращи образи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *