Каква е подготовката за църковен брак

За да стане църковния брак истински празник, който да се помни за цял живот, е необходимо отрано да се погрижите за неговата организация. Съгласувайте мястото и времето на тайнството – изберете храм и си запишете дата. Трябва да се знае, че не във всеки храм е разрешено снимането, за това е нужно да се уточните при избор на църква.

Сватбените пръстени е добре да дадете преди това на свещеника, за да ги освети. Свидетелите на църковния брак трябва да са християни. За да се пристъпи към това тайнство, на вас вие нужно свидетелство за сключен гражданки брак, пръстени, свещи, икона на Спасителя и Богородица. Младоженците задължително трябва да са кръстени.

Венчаване не се прави през пости и в дните сряда и петък, които са еднодневни пости. Православната църква има някои изисвания към булката – почти назабележим грим, дискретен маникюр и нежен парфюм. Главата е покрита, а роклята е желателно да бъде в бял цвят. Разбира се, някои елементи като цвят и модел на роклята, грим няма да окажат влияние на протичането на този свещен обред.

Какво е църковен брак – начало или край? Не е начало, защото преди него е любовта. Не е и края, защото още много предстои. Това е подкрепа на двамата различни човека по пътя на съвместния живот и закрепване на избраното им решение. С други думи това е етап, след който следва продължение.

В наши дни за свидетели младоженците си избират обикновено приятели. Размяната на пръстени е свидетелство за скрепване на брака и за това, че за него е получено съгласието на родителите.

След прочитане на „отче наш” нововенчаните изпиват общата чаша вино, символ на изпълнен с радост живот. Общата чаша символизира пълното единство на съпрузите, запазване на съюза им в радост и скръб, тъга и утеха. Не случайно булката допива виното, защото тя е мъдрата пазителка на огнището, призвана винаги да мисли за запазване на семейството.

В този толкова важен и емоционален ден всички близки и приятели се събират за да поздравят младоженците и да споделят тяхната голяма радост – сключването на църковен брак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *