За открит изглед – безпрофилно остъкляване

Безпрофилното остъкляване набира все по-голяма популярност. Този термин означава конструкция за прозорци, при която стъклата се опират едно в друго с вертикалните краища. Профили при тях се използват само по обиколката на прозореца. Погледнато от страни се вижда само голямо стъкло.

Широко се прилага при оформяне конструкцията на витрините. Традиционно пълно преграждане със стъкло се прави в търговските и изложбени зали, в които се изисква максимална видимост в помещението.
В последно време безпрофилното остъкляване все по-често се използва за създаване на модерни офиси. Голямата стъклена повърхност, получена при тази система на остъкляване, разширява пространството, красив елемент на интериора е и подчертава статуса на фирмата.

Безпрофилното остъкляване външно изглежда като нагледна илюстрация на съвременната стилистика. Не е за учудване, че то се е появило най-напред в офиси и търговски сгради. В последните години то все по-често огражда балкони, тераси и цели етажи на жилищни сгради. Това се отнася не само за многоетажните жилищни сгради, а и за частните еднофамилни къщи. Под слънчевите лъчи стъклото повишава усещането за уют и комфорт в къщата, а вътре визуално се разширява пространството, освежено от слънчевите лъчи.

При монтиране на този вид остъкляване (често го наричат и безрамково остъкляване) се създава чувство за открита територия. Открива се действителната гледка навън, без препятствия от рамки и профили. Терасата и балкона се запазват от дъжд и сняг, от вятър и прах.

Между стъклата вертикално се закрепва прозрачен уплътнител – той защитава от уличния шум, задържа топлината и не създава препятствие за слънчевата светлина. Профилите обикновено се правят от алуминий, а детайлите за закрепване от неръждаема стомана.

Що се отнася до стъклата за безпрофилното остъкляване, то много често се използва материал със защитно покритие, което намалява въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето през лятото и помага да се намали загубата на топлина през зимата. Може да се монтира и стъкло, понасящо удар, като по този начин се спира влизането с взлом в жилището.

Има още едно положително качество на системата – стъклата в безпрофилното остъкляване лесно се отварят и затварят през всеки сезон от годината. Достатъчно е просто да се съберат в страни. По такъв начин се улеснява и периодичното почистване на стъклата на конструкцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *