Етикетни принтери: Принтери за термичен трансфер и тяхното приложение

В зависимост от технологията, която се използва за печат, различните етикетни принтери се делят на няколко вида, като сред тях принтерите за термичен трансфер са изключително популярно и желано решение.

Тези устройства са най-предпочитани от фирмите, които се нуждаят от трайни решения за етикиране, предлагащи отлична разделителна способност. При тях печатащият елемент притиска лентата към носителя, при което мастилото от нея се загрява и по този начин информацията се прехвърля върху хартиен носител. Предимствата на термотрансферните принтери са големи, защото напечатаната информация се запазва отлично до няколко години и дори ако се съхранява при неблагоприятни метеорологични условия, например пи много високи или пък много ниски температури, тя си остава добре четима. Дори под въздействие на химикали, качеството на печата си остава добро. Друга важна особеност на принтерите за термичен трансфер е, че те могат да работят успешно с носители като хартия, полиестер и полипропиленови материали.

Принтерите за термичен трансфер безспорно си имат много плюсове, затова са и толкова популярни и широко използвани. Те вършат отлична работа. Но също така няма как да не отбележим и някои от техните недостатъци. Един от най-важните например, това е тяхната по-висока цена, което изобщо не е маловажно. Ако трябва да ги съпоставим с цената на другите принтери, то цената на  термотрансферните принтери е чувствително по-висока. Това, разбира се, си има своето логично обяснение. Обикновено термотрансферните принтери се закупуват в случаите, когато вие се нуждаете от трайно отпечатване, което е нужно да бъде в отлично състояние поне една година напред. А също така на тях може да се разчита дори и когато има опасност от излагане на неблагоприятни условия при съхранение като например пряка слънчева светлина, въздействие на химикали и така нататък. Или пък ако се нуждаете от многоцветен печат не само върху хартиен носител, но и върху носител, чиято повърхност е покрита с филм или фолио. Така че, въпреки по-високата цена, термотрансферните етикетни принтери си остават много предпочитани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *