Да се използват или не хербициди

Контролът на плевелите е един от най-трудните проблеми в селското стопанство, особено при отглеждането на зеленчуци. В началото на пролетта, когато обработката на почвата е затруднена заради високата влажност се вижда разсад от плевели. Ако не ги унищожите във времето с култиватор, брана, мотика или плевене, след 7-10 дни почвата ще бъде покрита с гъст зелен килим от плевели.

Земеделските производители през цялото време се притесняват за този проблем. Някъде през четиридесет-петдесетте години на миналия век, някакъв американски фермер, който обработва моркови между редовете с култиватор, забелязва, че на мястото, където е било разсипано горивото на трактора, всички плевели изсъхнали за няколко дни. Морковите продължават да се развиват и това поставя началото на ново направление в борбата с плевелите.

Химиците започнали да синтезират много различни препарати, предназначени както за пълното унищожаване на всички растения без изключение на определена територия, така и за селективно. Химикалите за борба с плевелите са наречени хербициди. Този термин се формира от две латински думи, които в превод означават „убийци на трева”. Дълго време здравните органи и инспекцията за растителна защита не разрешават продажбата на хербициди на населението и забраняват употребата им в зеленчукови и градински парцели. Но за повече от десет години списъкът на разрешените за продажба и употреба от населението пестициди и агрохимикали включва повече от 20 вида препарати за борба с плевелите.

Списъкът на разрещените хербициди за употреба в личното стопанство все повече се разширява. Привържениците на биологичното земеделие категорично отричат възможността да използват химически средства в задния двор и крайградските райони. Независимо от факта, че в малки опаковки от тези препарати има описание на дозировката и други технологични методи, добре е в личната градина да се води механична борба с плевелите.

При неправилна употреба да хербицидите е възможно да има много неприятности. Първо, в процеса на прилагането им, растенията могат да бъдат унищожени. На второ място, възможно е натрупването на някои токсични компоненти в тях, и на трето място има голяма вероятност, че ако някой хербицид помогне да се отърве от плевелите, то много добре трябва да се знаят последствията за следващата култура, защото другата реколта може да се окаже безнадеждно повредена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *