Да поговрим за глаукомата

Глаукомата е една от главните причини за загуба на зрението при населението  в по-напреднала възраст. Лошата новина е, че в началото заболяването няма специфични симптоми, които да сигнализират за проблем. Когато се появят някакви зрителни проблеми, обикновено е вече късно.

Глаукомата по своята същност е увреждане на зрителния нерв. Едни от най-показателните симптоми за началото на увреждането на нерва е появата на черни петна в периферното зрение.

Съществуват различни видове глаукома, които се проявяват по различно време и с различни симптоми. Това допълнително затруднява ранното й диагностициране.

Очните лекари препоръчват при установяването дори и на най-малкия дискомфорт в качеството на зрението, да се посети кабинета на офталмолога. При прегледа лекаря ще измери вътреочното налягане. Ще провери какъв е ъгъла на оттичане на окото, а това ще даде отговор на това дали зрителният нерв има някакво увреждане и каква е основната причина за дискомфорта.

След като веднъж бъде потвърдено, че пациентът страда от глаукома, се назначават мерки, които да не позволяват задълбочаване на проблема. Все още не е познато лечение на глаукомата.

Изключително важно е да се спазва графика за периодични офталмологични прегледи, които имат за цел да следят състоянието на заболяването и има ли нужда от допълнителни мерки. С всичко, което се прави, се цели да бъде намалено вътреочното налягане.

Галукомата се повлиява добре от медикаменти, които успяват да намалят вътреочното налягане. Това могат да бъдат хапчета, капки или мазила.

При други пациенти се налага да се приложи хирургично лечение. Само офталмологът, който следи заболяването ви, може да определи кой хирургичен метод трябва да се приложи. В някои случаи се налага да се използват методите на традиционната хирургия, докато при други пациенти не е проблем да се приложи лазерна хирургия.

Каквото и да назначи вашият очен лекар за овладяване на глаукомата, най-важно е стриктно да спазвате препоръките му и да не пропускате прегледите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *