Нека да поговорим за естествения паркет

Дъбът и борът от дълго време се използват за направата на естествен паркет. Този тип подови настилки са заслужили уважението си с куп качества като здравина и издръжливост. Но за да се запазят тези качества на дървената настилка, тя трябва да се поддържа редовно. Има нужда само от шлифоване, лакиране, нанасяне на паста и полиране в определен период от време.

В екстремни случаи се налага пренареждане на дъските. Пренареждането може да се случи по няколко начина. При самото поставяне на естествен паркет трябва да сте на ясно с много неща – качеството му, цвета на влакната, вида на материала, от който е направен, и размера на блоковете. За ваше улеснение можете първо да разгледате модела, за да наредите един качествен и естетически издържан под.

В зависимост от вашите предпочитания и характеристиките на дъските можете да положите дървената настилка на различен тип подова подложка. Естественият паркет предлага идеална топлоизолация и звукоизолация. Можете да засилите това качество, като подберете подходяща подложка. Той има способността да променя обема си според температурата на атмосферата – колкото е по-висока, толкова повече се увеличава. Ако искате да нямате проблеми с тази подробност, при слагането на дървената настилка оставете малки празнини на места, които да поемат възможни разширения.

Най-големият враг на дървената подова настилка е водата. За това обработката с различни лакове и бои е задължителна. Така тя ще издържи на краткотрайно напояване с вода или просто влизане в стаята с мокри обувки. Най-качественият естествен паркет е този изработен от старо дърво, което е добре изсъхнало и узряло. Не изхвърляйте тези дървени дъски – просто ги пренаредете. Можете да ги оживите чрез шлифоване, полиране и лакиране. Ако скърцат ги затегнете с метален прът и нанасяне на паста в случай на възникване на фуги. Пренареждането е най-добрият вариант винаги – при ремонт или реновиране, или при някакъв малък проблем със самата подова настилка.

Паркетните настилки са отличен избор за покриване на стария ви под с нещо свежо. Те допринасят за интериора и внасят мириса и усещането на истинското дърво. Ако искате и вие да поглезите сетивата си с това удоволствие, заложете на естествения паркет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *