Всичко около регистрaция на фирма

Ако имате бизнес идея и искате да реализирате собствен бизнес или дейност, трябва да започнете с регистриране на фирма

Какви са следващите стъпки и крие ли рискове това, предлагаме ви сега да научите:

Разбира се, като млад предприемач или опитен такъв, вие ще сте добре запознати в пазарната ниша, в която е дейността ви. Не е задължително да знаете всичко свързано със счетоводство и регистрации на фирми. Има специализирани звена за това и вашата работа не трябва да бъде обременявана със странични дейности.

За да реализирате проекта си обаче, трябва да се справите с редица изисквания,, да подготвите куп документи, да съобразите нормативни уредби, да платите такси и стари задължения. Всичко около регистрацията на фирма е свързано с много отговорности за детайлно подаване на информация, където трябва.

Непознаването на нормативни и законови уредби, може да навреди много още в самия старт на бизнеса ви. Затова насреща са екипите по счетоводни и юридически въпроси.

Започнете всичко с намирането на компетентна счетоводна кантора.

Видове фирми:

Ако вече сте избрали каква ще е фирмата ви ЕТ (едноличен търговец), ЕООД или ООД, може да продължите по-нататък.

Ако не сте още на ясно, ето и малко повече подробности за това:

Едноличен търговец (ЕТ) – за тази форма на регистрация на фирма е необходима документация в по-малък обем и съдържание. ЕТ отговаря с личното си имущество при попадане на фирмата в задлъжнялост.

ЕООД – днес това е предпочитаната форма за регистриране на фирми. Дружеството с ограничена отговорност изисква по-сложен набор документи и учредяване на търговския капитал. Когато в дружеството участват повече от един собственици, документалната част е описана за всеки един от съдружниците.

Такси за регистриране на фирми:

ЕТ изисква най-малки такси, относно регистрирането и бъдещите разноски;

ЕООД и ООД имат изисквания за допълнителни плащания към нотариуси и банкови институции.

Изготвяне на цялата документация по регистрирането:

Всичко свързано с изготвяне, оформяне и попълване на документи може да стане, чрез специалисти с опит. Това ще спести време и разходи. Когато документите са подадени в Агенция по вписванията е нужно малко технологическо време (най-често в рамките на една седмица) за потвърждаване, че фирмата вече е вписана в ТР.

Стъпки след регистрирането на фирмаСлед като фирмата ви вече е регистрира в Агенцията по вписвания, следват процедури по осигуряване на фирмен печат; вземане на разрешение за ползване на обекти; сключване договори за наеми и други услуги; снабдяване с касов апарат и свързването му към НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *